Analýza stavu připravenosti ČR na přijetí jednotné evropské měny - Vašková, Michaela (2019)
Bakalářská práce "Analýza stavu připravenosti ČR na přijetí jednotné evropské měny" se zaměřuje na problematiku připravenosti ČR na vstup do eurozóny. V první kapitole práce je čtenář obeznámen s vývojem měnové unie a vznikem závazku České republiky k přijetí eura. Druhá kapitola obsahuje podmínky, které jsou nutné pro vstup do eurozóny. Třetí kapitola analyzuje připravenost České republiky na vstup do eurozóny. Kapitola zkoumá plnění maastrichtských konvergenčních kritérií Českou republikou, dosažený stupeň ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou, legislativní připravenost a v poslední řadě se zaměřuje na společenskou připravenost a postoj ČR k přijetí eura. Pro zpracování práce jsou využity například materiály, analýzy a dokumenty, které poskytuje ČNB, MF či Evropská unie.