Reálná konvergence ekonomik a její narušení hospodářskou krizí - Amlerová, Anežka (2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na vliv hospodářské krize na vývoj reálné konvergence ekonomiky ČR ve srovnání s ekonomikami EU a společenstvím ASEAN. Pro analýzu byly využity dva koncepty reálné konvergence – beta a sigma a byly analyzovány samostatně pro šest modelů vždy pro období před krizí a po krizi: všechny státy EU (EU-28), státy EU bez Irska a Lucemburska (EU-26), původní státy EU (EU-13) a Visegrádská čtyřka (V4), EU-13 a ČR a dále samostatně státy ASEANu a státy ASEANu v porovnání s vybranými členy EU (EU-11). Výsledky v předkrizovém období prokázaly beta konvergenci u všech modelů kromě modelu EU-13 a ČR, v po krizovém období byla beta konvergence prokázána pouze u modelu zemí ASEAN a zemí ASEAN v porovnání se zeměmi EU-11. Koncept sigma konvergence byl prokázán pouze u zemí EU-26 v předkrizovém období, ostatní výsledky byly nejednoznačné.