Současná ekonomická situace bývalých francouzských a britských závislých územích v Africe - Zdrůbek, Stanislav (2019)
Cílem práce je porovnat ekonomickou úroveň bývalých britských a francouzských závislých území v Africe. Analýza je provedena pomocí socioekonomických indikátorů. Dílčím cílem je zjistit jestli stále existuje nějaká silná vazba dřívějších kolonií na bývalé koloniální velmoci. Práce také popisuje historický vývoj a dějinné odlišnosti, které měly na současný stav vliv. První kapitola je teoretická část, kde jsou vysvětleny ekonomické ukazatele a vymezen obsah práce. Následující dvě kapitoly se zabývají samotnou analýzou. Závěrečná část je komparace výsledků a zdůraznění dějinných odlišností.