Podnikatelský plán - Šavel, Jan (2019)
Cílem práce bylo vytvoření podnikatelského plánu v odvětví IT v oboru konzultačních služeb, IT procesů, řízení projektů a vývoje účetního a finančního software. Teoretická rešerše popisuje způsoby podnikání a předkládá možné právní formy včetně jejich porovnání. Následně uvádí strukturu podnikatelského plánu, kterou převádí do praxe sepsáním reálného podnikatelského plánu. Metodická část je podpořena nástroji externí a interní analýzy PEST, Porterova modelu pěti sil a SWOT. Praktická část navazuje na teoreticky popisovanou strukturu plánu a rozpracovává její jednotlivé části s cílem získat obraz o finančním plánu a rizikách, která slouží jako výstupní argument, zda a jakým způsobem spustit tento model podnikání. Sestavený finanční plán potvrdil realizovatelnost všech variant, přičemž i pesimistická v posledním měřeném (třetím) roce dosáhla kladné hodnoty čistého zisku.