Regionální diferenciace Španělska - Šmíra, Miroslav (2019)
Práce se zabývá porovnáním Španělských NUTS 2 regionů v řadě ukazatelů. Hlavním cílem je porovnání regionů, dílčím cílem je pak nalezení disparitních důvodů pro separatistické tendence některých z regionů. První kapitola staví teoretický podklad na který následující, analytické kapitoly navazují. V druhé kapitole jsou regiony porovnávy v rámci Španělska a ve třetí vůči Evropské Unii. Třetí kapitola porovnává extrémní hodnoty indikátorů v EU a pak regionální rozptyly. Vybrané indikátory jsou ve třech skupinách: geografické, demografické a ekonomické.