Státní kapitalismus v JAR - Kašpar, Jan (2019)
Státní kapitalismus získal mnoho zastánců po světové finanční krizi v roce 2008, které se za vinu dávalo především nedostatečné regulaci ze strany státu. Státně kapitalistické vlády pomocí specifických nástrojů ovlivňují volný trh, aby posilovaly svou politickou moc. Tato bakalářská práce se zabývá státním kapitalismem v JAR. První kapitola je věnována obecné charakteristice státního kapitalismu, jeho historii a jednotlivým nástrojům. Kapitola zahrnuje také výhody a nevýhody státního kapitalismu v kontextu domácí i světové ekonomiky. Druhá kapitola popisuje a analyzuje fungování státního kapitalismu v JAR. Je zde charakterizováno hospodářství JAR spolu s jeho vývojem a rolí státu. Dále jsou rozebrány jednotlivé nástroje státního kapitalismu s konkrétními příklady státních firem a národních šampionů. Kapitola také obsahuje současný stav debaty k vytvoření státního suverénního fondu v JAR.