Statistická analýza vztahů mezi časem věnovaným vybraným mediatypům - Šimonovská, Mirka (2019)
V současnosti je zhruba třetina dne průměrného člověka věnována některému z elektronických médií, nehledě na to, jedná-li se o televizi, počítač nebo mobilní telefon. Tato skutečnost potvrzuje trend, kdy v průběhu posledních let dochází k ústupu tištěných médií. Mezi elektronická média řadíme televizi, rádio a internet. Jelikož doba strávená činností na elektronických médiích neustále roste, zaměří se práce na to, čím je tato skutečnost způsobena. V úvahu připadají dvě hlavní možnosti, a sice buď je tento vývoj způsoben výrazným vytlačováním médií jedním konkrétním médiem, nebo nárůstem času stráveného všemi médii, jen v menší míře. V práci byly tyto dvě možnosti zkoumány pomocí lineární regrese (pro modely vztahu mezi dvěma časovými řadami), případně pomocí VAR modelů (pro modely vztahu mezi třemi časovými řadami). Výsledek zkoumání potvrdil teorii, o mírném nárůstu času věnovaného každému z médií.