Peacemaking v Afghánistánu : role mírových rozhovorů - Simonjan, Alexan (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá peacemakingem v Afghánistánu. Soustředí se na roli mírových rozhovorů a jejich vliv na mírový proces. Cílem práce je skrze analýzu identifikovat vlivy a zájmy zahraničních aktérů na celém mírovém procesu a dále identifikovat roli Talibánu, a to jak na jednáních, tak na budoucím uspořádání země. V první kapitole práce vymezuje teorii míru a mírový proces. Druhá kapitola je věnována historickým kořenům konfliktu v Afghánistánu a na ně navazují zájmy a cíle zainteresovaných zahraničních aktérů. Poslední kapitola analyzuje mírové rozhovory a roli Talibánu.