Proměny tureckého režimu na příkladu turecké zahraniční politiky - Neuschl, Ondřej (2019)
Turecká zahraniční politika prošla v poslední době významnými změnami svého politického zaměření. Již od svého počátku (1923) byla postavena na pilířích kemalismu a jasně profilovala svoji zahraniční politiku na západ (je členem NATO). S nástupem Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a nástupem nynějšího prezidenta Erdoğana v roce 2002 se ale zdá, že toto jednoznačné směřování může být narušeno. Jsou patrné tendence sbližování s Ruskou federací a také tendence panturkismu a osmanismu. Tato práce se tedy snaží ukázat, jak se změnila zahraniční politika Turecké republiky za vlády AKP v souvislosti se změnami vnitřní politiky Turecka. K zodpovězení této otázky byla zvolena metoda historická, kde sleduje vývoj turecké vnitřní i zahraniční politiky v daném období, a metoda analytická, která analyzuje jednotlivé vnitřní proměny a jejich dopady na zahraniční politiku Turecké republiky. Práce poskytuje ucelený přehled změn turecké zahraniční politiky v návaznosti na vnitřní změny v době vlády AKP (2002-současnost).