Porovnání makroekonomické dynamiky v závislosti na režimu intervencí centrální banky - Slámová, Dominika (2019)
Devizové intervence jsou používány jako nástroj měnové politiky k dosažení stanovených cílů centrálních bank. Cílem diplomové práce je porovnat makroekonomické ukazatele v podobě HDP, nezaměstnanosti a investic do fixního kapitálu v závislosti na režimu devizových intervencí evropských centrálních bank a srovnat výsledný vliv devizových intervencí napříč vybranými evropskými státy. Vliv devizových intervencí byl zkoumán v ekonomikách České republiky, Dánského království, Švýcarské konfederace a Estonské republiky, která po vstupu do Eurozóny v roce 2011 nahradila estonskou korunu eurem. Makroekonomická dynamika byla zkoumána pomocí VAR modelů a funkcí odezev po jednotlivých ekonomikách. Do VAR modelu vstupovaly hodnoty ukazatelů HDP, nezaměstnanosti a investic do fixního kapitálu pro jednotlivé ekonomiky a jako exogenní proměnné byly stanoveny, vyjma interceptů, trendu, sezónnosti a pulsních proměnných (intervencí), zpožděné hodnoty makroekonomických ukazatelů Německé spolkové republiky, která byla zvolena jako nejsilnější ekonomika EU, na jejíž vývoj (hlavně HDP) ostatní ekonomiky obvykle reagují. Podle analýzy stanovených VAR modelů měly devizové intervence centrálních bank kladný dopad pouze na HDP švýcarské ekonomiky a zvýšily nezaměstnanost v estonské ekonomice. Celkové shrnutí vlivu zvolených exogenních proměnných na makroekonomické ukazatele vybraných ekonomik, zkoumané v rámci této práce, vychází jako velmi slabé.