Současné podnikatelské prostředí Jižní Korey - Klohnová, Tereza (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá současným podnikatelským prostředím Korejské republiky. Cílem této práce je zjistit, v jaké situaci se podnikatelské prostředí Korejské republiky momentálně nachází, a jaká pozitiva a překážky by pro tuzemské podnikatele mohlo při vstupu na tento trh představovat. Hlavní metody, které jsou využity k vypracování práce, jsou SWOT a PESTLE analýza. Tato práce je rozdělena do celkem dvou kapitol. První kapitola teoreticky objasňuje veškeré použité metody. Druhá kapitola se věnuje samotné analýze podnikatelského prostředí. Velká část této kapitoly je věnována PESTEL analýze: politickým, ekonomickým, socio-kulturním, technologickým, ekologickým a legislativním faktorům ovlivňujícím podnikatelské prostředí. Následná část kapitoly se věnuje hodnocení korejského podnikatelského prostředí známými ratingovými agenturami a mezinárodními organizacemi. Poslední část je věnována analýze vztahů mezi Korejskou republikou a Českou republikou.Hlavním zjištěním této práce je, že Korejská republika je jednou z nejatraktivnějších asijských destinací pro české i evropské podnikatele. Toto teritorium je poměrně stabilní a vyznačuje se svou nízkou rizikovostí. Díky dohodám uzavřeným Evropskou unií je místní trh evropským podnikatelům také velmi otevřený. Zájem korejských subjektů o Českou republiku také značně usnadňuje případné navázání obchodních vztahů, které jsou pro Korejce klíčové pro jakoukoliv obchodní interakci. Mezi největší slabiny korejského trhu lze zařadit nedostatečnou vybavenost primárními surovinami a korupční prostředí v rámci soudnictví a vlády. Z analýzy také vyplynula různá specifika a zvláštnosti, které korejský trh vystihují.