Analýza vybraných kompozitních indexů pomocí DEA a MCDM modelů - Nekvindová, Aneta; Jablonský, Josef, 1955-; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Kvalita života a lidský rozvoj se dá vyložit různými teoriemi a měřit různými indexy. Tři základy lidského rozvoje jsou žít dlouhý, zdravý a tvůrčí život, získávat vzdělání a zkušenosti a mít přístup ke zdrojům potřebným pro standardní životní úroveň. Tento koncept představila Organizace spojených národů společně s ukazateli a indexy, pomocí kterých lze lidský rozvoj měřit, aby bylo možné porovnat jednotlivé země světa a případně pracovat na zlepšení podmínek. Pro tuto práci je zvolen index genderového rozvoje a index genderové nerovnosti, protože i rozdíly mezi pohlavími mohou mít vliv na kvalitu lidského života, a v mnoha zemích se přístup k ženě a k muži velmi liší. V teoretické části této diplomové práce jsou indexy detailně popsány, stejně tak způsob jejich výpočtu. Pro analýzu jsou použita data, která zveřejňuje OSN a indexy jsou vypočítány pomocí vybraných metod vícekriteriálního rozhodování a DEA modelů. Výsledky analýzy jsou následně porovnány s hodnotami, které každoročně vydává OSN, a jsou shrnuty největší rozdíly.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses