Finanční a hospodářská krize jako důsledek nerovnosti v rozdělování - Lišková, Adéla; Mandel, Martin, 1962-; Dvořák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce prezentuje komplexní schéma vzniku hospodářských a finančních krizí v moderním kapitalistickém systému, a to z pozic původního keynesovství, postkeynesovství a radikální levicové ekonomie. Prvotní nerovnováha je spatřována v nerovnosti v rozdělování, která je důsledkem převažujících monopolních či oligopolních struktur v hospodářství. Nerovnoměrná distribuce důchodů vytváří tendenci k nedostatečné efektivní poptávce, a tedy ke stagnaci ekonomiky, ta je však dočasně negována prostřednictvím spotřebitelského úvěru. Krize je tak výsledkem předlužení segmentu nízkopříjmových domácností. Součástí práce je rovněž ekonometrická analýza, která detekovala statisticky významný vztah mezi rozsahem příjmové nerovnosti a výší dluhu na kreditních kartách na datech 50 amerických států.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses