Námořní přeprava mezi EU a USA - Němec, Adam (2019)
Práce se zabývá námořní přepravou mezi EU a USA a jejím významem pro vzájemný obchod. Hlavním cílem práce je zanalyzovat a zhodnotit význam námořní přepravy pro obchod mezi EU a USA. Vedlejším cílem práce je zhodnotit současnou situaci a trendy v námořní dopravě. Hlavní zkoumané aspekty jsou hodnota přepravovaného zboží, objem přepravovaného zboží, nejvýznamnější kategorie přepravovaného zboží, nejvýznamnější přístavy apod.