Mobbing a bossing a jejich projevy na základní škole - Novák, Adam; Hejda, Jan, 1955-; Šimůnková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Bakalářská práce se zabývá výskytem mobbingu a bossingu na základních školách. Cílem je čtenářům přiblížit negativní jevy, které se vyskytují na pracovišti. Těmito jevy jsou mobbing a bossing. V teoretické části dochází k vymezení pojmů, jedná se zejména o školství, vedení školy a klima školy. Dále se jedná zejména o vysvětlení pojmů mobbing a bossing, jejich znaky, cíle, fáze, průběh, účastníky, reakce, důsledky, způsoby ochrany a obrany. V praktické části se jedná kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření, které bylo prováděno na základních školách. Cílem bylo zjištění výskytu mobbingu a bossingu, způsoby obrany, které oběti využívají, klima v jednotlivých školách a pedagogických sborech.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: mobbing; šikana; základní školy; pedagogové; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; mobbing; bullying; elementary schools; educationalists; bachelor's theses