Odstoupení USA od Společného komplexního akčního plánu : ekonomické aspekty a bezpečnostní rizika pro Evropskou unii a Írán - Přibilová, Barbora; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Hlavsová, Aneta, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Bakalářská práce pojednává o odstoupení USA od Společného komplexního akčního plánu neboli íránské jaderné dohody a ekonomických a bezpečnostních dopadech, které odstoupení spolu s hrozbou sekundárních sankcí ze strany USA přinesly Evropské unii a Íránu. Po odstoupení USA se Evropská unie, Írán i další signatáři rozhodli pokračovat ve spolupráci a u dohody setrvat. V teoretické části se práce věnuje sankcím, mezinárodním institucím a spolupráci, jmenovitě neoliberalistickému přístupu a konstruktivismu jakožto teoretickým perspektivám, které operují s pojmem mezinárodní spolupráce a mezinárodní instituce. Empirická část nejdříve pracuje s postoji EU a Íránu k odstoupení a představuje kroky, které se aktéři rozhodli učinit pro upevnění vzájemného obchodu a spolupráce. Dále se práce zabývá riziky, která v souvislosti s odstoupením USA od dohody vznikají na Blízkém východě a tím ovlivňují bezpečnost EU. Zároveň se ukazuje, jak tento krok ovlivňuje spojenectví EU a USA a spolupráci i na Blízkém východě.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses