Čínské přímé zahraniční investice v České republice a v Maďarsku - Láža, Jan (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá čínskými přímými zahraničními investicemi v České republice a v Maďarsku. Cílem práce je porovnání vývoje čínských přímých zahraničních investic v ČR a Maďarsku v období 2008-2017 a vyhodnocení faktorů, které ovlivnily příliv čínských PZI do obou ekonomik. Práce je rozdělena do čtyř hlavních částí. První část práce seznamuje čtenáře se základní teorií PZI a zkoumá vývoj čínských PZI v Evropě a jejich determinanty a rizika. Druhá kapitola popisuje čínské inciativy 16+1 a Novou hedvábnou stezku. Třetí a čtvrtá kapitola analyzují situaci čínských PZI v České republice a v Maďarsku na základě vývoje čínských PZI v daných ekonomikách a konkrétních investicích. Práce dospívá k závěru, že čínské PZI představují v České republice novou skutečnost od roku 2015, zatímco v případě Maďarska se čínské PZI nacházely v sledované ekonomice ve větším počtu už od roku 2008. Tento fakt lze vysvětlit strategickou polohou Maďarska na transportních cestách v rámci Nové hedvábné stezky vedoucí do Evropy.