Právní aspekty poválečného odsunu Němců z Československa - Zemanová, Barbora (2019)
Hlavním úkolem této diplomové práce byla analýza právních aspektů týkajících se poválečného odsunu Němců z Československa. Věnovala jsem se zde především analýze dekretů prezidenta republiky a zároveň klíčovou rolí postupimské konference konané v létě roku 1945, na které představitelé USA, VB a SSSR uznali požadavek na organizovaný odsun Němců. V poslední kapitole jsem se zabývala kritickými názory vyslovenými především německými vyhnaneckými spolky na adresu poválečného odsunu, které slouží rovněž jako ukázka rozdílných právních pohledů na problematiku odsunu.