Udržitelný rozvoj cestovního ruchu v CHKO Moravský kras - Gruberová, Erika (2019)
Diplomová práce se zabývá Chráněnou krajinnou oblastí Moravský kras. Cílem práce je zhodnotit současný stav a potenciál udržitelného rozvoje v této oblasti. V teoretické části je přiblížen pojem udržitelného rozvoje cestovního ruchu, šetrné formy a certifikace, prostřednictvím kterých lze minimalizovat dopady cestovního ruchu na destinaci. V praktické části je charakterizována samotná oblast CHKO Moravský kras počínaje od geologického vývoje až po současný stav. K naplnění cílů slouží výsledky z dotazníkového šetření mezi veřejnou správou, podnikateli, rezidenty a návštěvníky oblasti. Na základě těchto výsledků je provedena SWOT analýza a zhodnocen potenciál pro případný další rozvoj území.