E-recruitment v online prostředí - Hevdi, Julianna; Kubálková, Markéta, 1970-; Topolová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
V této bakalářské práci se soustředím na nejnovější metody v náborovém procesu zaměstnanců v souvislosti s informačními a komunikačními technologiemi. Změřím se především na pracovní portály, sociální sítě a mobilní aplikace a jejich využití v náborovém procesu. Cílem praktické části je na základě dotazníkového výzkumu a SWOT analýzy firmy vyhodnotit, zda je pro personální agenturu Manuvia Expert Recruitment Cz, s.r.o. vhodné vytvořit vlastní mobilní aplikaci nebo nikoliv. Práce představuje racionální postup při úvahách o zakládání mobilní aplikace, zvažuje reálnost a proveditelnost, zpracovává marketingový výzkum, kde analyzuje konkurenci, trh a poptávku po produktu. Druhým cílem je navrhnout způsob, jak vytvořit obchodně úspěšnou mobilní aplikaci v oboru personálních agentur.
Vedoucí práce: Markéta Kubálková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses