Od Západu na Východ? : Proměna turecké zahraniční politiky v kontextu vnitropolitických změn - Vaníčková, Kristýna (2019)
Bakalářská práce se zabývá proměnou turecké zahraniční politiky s nástupem Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) k moci. Konkrétně se práce zaměřuje na změnu kurzu turecké zahraniční politiky, resp. zda turecká zahraniční politika za vlády strany AKP změnila svoji orientaci od Západu na Východ. Dále se zaměřuje na míru ovlivnění zahraniční politiky politickou ideologií – v případě Turecka se jedná o míru ovlivnění zahraniční politiky doktrínou „strategické hloubky“. První kapitola obsahuje teoretický rámec týkající se vnějších a vnitřních faktorů ovlivňujících tvorbu zahraniční politiky. Následuje kapitola zobrazující vývoj turecké zahraniční politiky od vzniku republiky až po rok 2002, kdy ve volbách zvítězila strana AKP. Ve třetí kapitole je nejprve charakterizována ideologie strany AKP a doktrína „strategické hloubky“, poté jsou prostřednictvím metody komparace zachyceny změny turecké zahraniční politiky ve vztahu s vybranými aktéry mezinárodních vztahů.