SOX kontroly a možnosti jejich automatizace - Řezáč, Vít (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku zákona SOX. Analyzuje jeho příčiny a dopady. Primárně se zaměřuje na sekci 404. Ta stanovuje pro veřejně obchodované společnosti povinnost interních kontrol nad finančním vykazováním. V rámci práce je provedena analýza systému interních kontrol a také samotných interních kontrol. Spolu se samotným systémem jsou diskutovány frameworky, které mohou s implementací pomoci. Frameworky mohou pomoci s identifikací rizik, které je třeba interními kontrolami pokrývat. Součástí analýzy interních kontrol je jejich kategorizace podle typu vykonávání kontroly.V závěru teoretické části je provedena analýza jedné kategorie, kterou se zabývá zbývající část práce. Tou jsou konfigurační kontroly. Kromě samotných kontrol je analyzováno jejich testování a různé přístupy k němu – od manuálního přes automatické testování až po průběžné monitorování. V závěru je analyzován nástroj SAP GRC a v jeho rámci je implementována jedna konfigurační kontrola. Touto implementací se začíná práce přesouvat z teoretické části do praktické.Kromě části o SAP GRC je praktická část zaměřena na splnění hlavního cíle práce. Tím je vývoj nástroje pro automatizované testování konfiguračních kontrol. V praktické části je provedena analýza technologií pro frontend a backend. Aby mohl nástroj správně fungovat, vyžaduje data ze zdrojového systému. Proto je část kapitoly věnována možným přístup, jak provést extrakci dat ze systému SAP ERP.V závěrečné kapitole je provedena implementace nástroje. V rámci ní jsou v nástroji přítomny čtyři konfigurační kontroly. Nad jednou kontrolou je provedena analýza celého procesu vyhodnocení kontroly. Na tomto procesu je demonstrována nejen samotná implementace nástroje, ale také způsob extrakce dat ze zdrojového systému a jejich nahrání do ná