Věda, výzkum a inovace jako směr ekonomické diplomacie - Pešková, Lucie; Peterková, Jana, 1971-; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Vzhledem k očekávánému nástupu čtvrté průmyslové revoluce a vlivem nových globálních socioekonomických výzev si řada zemí uvědomuje, že oblast vědy, výzkumu a inovací hraje stěžejní roli pro jejich další rozvoj. To potvrzuje růst významu vědecké a inovační diplomacie ve světě a zvýšený zájem většiny rozvinutých zemí o tyto nové formy diplomacie. Vědecká a inovační diplomacie je v českém prostředí stále relativně novým a neprobádaným fenoménem, proto se stala tématem této diplomové práce. Cílem práce je pomocí analýzy zahraniční praxe vědeckovýzkumného a inovačního prostředí České republiky a vybraných evropských států navrhnout možnosti rozvoje nově se formujícího systému české vědecké diplomacie. Vzhledem k velikostní a ekonomické blízkosti s Českou republikou je zkoumána praxe Švýcarska a Dánska. Zároveň je analyzováno vědeckovýzkumné a inovační prostřední státu Izrael, který patří ke světové špičce ve vědě a výzkumu. Izraelská praxe proto může být cenným zdrojem inspirace také pro Českou republiku.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses