Sportovní diplomacie jako součást zahraniční politiky Kanady - Kubová, Lucie (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá propojením sportu, mezinárodních vztahů a zahraniční politiky v Kanadě. Prozkoumáním vládních dokumentů jsou identifikovány dva způsoby, jakými Kanada využívá sport jako nástroj zahraniční politiky. Prvním jsou sportovci, kteří působí jako velvyslanci a propagátoři země, druhým je pořádání sportovních akcí, které zas předvádí zemi národním a mezinárodním divákům a podporuje kulturu sportu. Na základě případové studie se třemi příklady je zjišťováno, jak sport a sportovní diplomacie ovlivnily image tohoto státu. Příklady případové studie jsou vybrány na základě podrobné rešerše literatury, kdy bylo vyhodnoceno, že s Kanadou je spojována především hokejová diplomacie, olympismus a také Commonwealth hry jako speciální příklad členské země Commonwealthu. I přes různorodost událostí lze konstatovat, že všechny pořádané sportovní akce měly dopad na utváření image Kanady, ať už pozitivní či negativní sportovní diplomacií, a přispěly k utváření vztahů mezi státy.