Knihovna pro vývoj videoher - Pražský, Antonín (2019)
Práce se zabývá vývojem knihovny pro vývoj videoher. Je provedena analýza současného stavu knihoven použitelných pro provádění fyzikálních simulací ve videohrách. Je zjištěno, že v současnosti neexistuje prostředek se svobodnou licencí umožňující provádět v reálném čase fyzikální simulace ve dvojrozměrném prostoru na základě trojrozměrných modelů a výsledek prováděné simulace vykreslovat ve trojrozměrném světě, který může být pro mnohé hráče atraktivnější než svět dvojrozměrný.Cílem práce je vyvinout knihovnu pro provádění dvojrozměrných fyzikálních simulací ve hrách s trojrozměrnou grafikou. Je navržena vlastní knihovna na základě zjištěných skutečností. Jsou specifikovány konkrétní funkční požadavky na knihovnu. Návrh je realizován a knihovna je doplněna programátorskou dokumentací.Použitým programovacím jazykem je C# a je využit herní framework MonoGame pro možnost využití knihovny na širokém spektru současných herních platforem. Dále je využita existující knihovna pro provádění dvojrozměrných fyzikálních simulací.Přiložena je knihovna Prazsky.Simulation, její programátorská dokumentace, demonstrační projekt dokazující splnění definovaných požadavků na knihovnu a ukázkové programy demonstrující způsob použití knihovny uživatelem.