Vnější ekonomická rovnováha České republiky a vliv salda běžného účtu na vývoj měnového kurzu - Bartáková, Klára; Žamberský, Pavel; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato práce se zaměřuje na vnější ekonomickou rovnováhu České republiky, a pomocí analýzy tokových i stavových veličin se snaží identifikovat případné problémy, které by mohly být příčinou vnější nerovnováhy. Pro hodnocení vnější nerovnováhy byly použity indikátory hraničních hodnot podle rámce Macroeconomic Imbalance Procedure Evropské komise, který se snaží o identifikaci, prevenci a případné řešení nerovnováh. Teoretická část se věnuje struktuře a významu platební bilance a zahraniční investiční pozice země na základě nového manuálu BPM6, a vymezení vnější ekonomické rovnováhy. Praktická část se soustředí zejména na analýzu běžného účtu platební bilance mezi lety 2008-2018, součástí je i regresní analýza vlivu bilance běžného účtu na měnový kurz. Cílem práce je zhodnotit, zda se Česká republika nachází ve stavu vnější ekonomické rovnováhy dle hodnotícího rámce MIP, a zda existují hrozby, které by případnou rovnováhu mohly ohrozit.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses