Oddlužení fyzických osob ve světle proměn - Šestak, Vira (2019)
Bakalářská práce se zabývá změnami v právní úpravě institutu oddlužení v České republice. Věnuje se jak proběhlým změnám, které přinesla tzv. akreditační novela, tedy zákon č. 64/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), především se ale zaměřuje na nadcházející změny, které přinese tzv. oddlužovací novela. Návrh oddlužovací novely vzešel z dílny Ministerstva spravedlnosti a v nedávné době došlo k jeho schválení. Návrh byl podepsán prezidentem dne 30. ledna 2019 a vyhlášen ve Sbírce zákonů pod číslem 31/2019 Sb., účinnosti nabyde 1. června 2019. Cílem této práce je zhodnocení nově přijaté právní úpravy. Práce zhodnotí i změny, které přinesla tzv. akreditační novela. První dvě kapitoly poskytují podstatný úvod do tématu insolvenčního řízení a oddlužení fyzických osob dle aktuální právní úpravy se zhodnocením nejpodstatnějších změn, které přinesla tzv. akreditační novela. Třetí klíčová kapitola se zabývá analýzou schválených změn v institutu oddlužení, tedy změn, které přinese tzv. oddlužovací novela, a jejich možných účinků.