Mezinárodní sankce a krize ve Venezuele - Lukašiková, Margarita (2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou a principy donucujících opatření v mezinárodním právu (MP), přesněji sankcemi Spojených států amerických (USA) a Evropské unie (EU) a jejich aplikací na vybraný příklad, představovaný již dlouhotrvající politicko-ekonomicko-sociální krizí ve Venezuele. V první části je uvedena obecná definice a objasněna podstata a zásady donucujících opatření, jakož i úvod do jejich historie. Dále je vysvětlen kontext krize ve Venezuele, na nějž již navazují politika a konkrétní druhy sankcí obou vybraných aktérů. Na základě těchto poznatků je v poslední části formulováno šest důvodů, proč k nim USA přistoupily dříve, ve větším rozsahu a s tendencí k dalšímu stupňování. Jejich analýzou se zjišťuje, zda jsou relevantní a poskytují odpověď na tuto výzkumnou otázku.