Mírový proces v Kolumbii : mezinárodní vs. lokální pohled na začleňování bývalých gerilových příslušníků do společnosti - Slováková, Linda; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato práce pojednává o procesu budování míru v Kolumbii v reakci na podpis mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a gerilou FARC-EP. Peacebuildingový proces je vnímán z perspektivy interakce mezinárodních a lokálních aktérů. Jejich vzájemné působení je analyzováno s využitím tzv. figurativní analýzy míru. Ta pracuje jak s aktérstvím, tak i se strukturou, které považuje za vzájemně konstitutivní. Činnost jak lokálních, tak i mezinárodních aktérů analyzujeme z hlediska určitých deklarovaných cílů či záměrů, akcí a důsledků. To vše v kontextu širších událostí, které jsou dalším významným činitelem v procesu budování míru. Figurativní analýzu míru propojujeme s tzv. konceptem frikce. Jedná se o střet různých vizí na tutéž problematiku. Cílem práce je nalezení odpovědi na otázku „Jak ovlivňuje střet „západního“ a lokálního pohledu na reinkorporaci v Kolumbii její výslednou podobu?“ Zmiňovaný střet byl identifikován v konfliktu pohledů lokálních a mezinárodních aktérů na oblast komunitní formy reinkorporace, tj. začleňování bývalých gerilových příslušníků do kolumbijské společnosti a do civilního života. Stanoveného cíle je dosaženo provedením kvalitativního výzkumu v podobě hloubkových rozhovorů se třemi respondenty se zkušeností s prací s komunitami jako součástí procesu začleňování jedinců do společnosti. Na základě výsledků kvalitativního výzkumu jsme dospěli k závěru, že Kolumbie má dostatek zkušeností s komunitní formou sociálního začleňování. Dle respondentů z řad zástupců lokálních aktérů nemá na jejich práci střet lokální a mezinárodní vize komunitní reinkorporace žádný vliv. Co se týče struktury, nemají mezinárodní aktéři dostatečné pravomoci. Nemohou proto reálně zasáhnout do vývoje budování míru. Co se týče aktérství, větší váhu mají střety mezi
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses