Aplikace (TD)ABC na procesní aktivity konkrétního podniku - Pajma, Lukáš; Svatoš, Oleg; Řepa, Václav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na praktické využití metodiky pro alokaci nákladů na procesní aktivity konkrétního malého podniku. Metodika, jejíž autorkou je M. Škodová absolventka Vysoké školy ekonomické v Praze, vznikla v roce 2018 a kombinuje postupy MMABP (Methodology for Modelling and Business Process) pro procesní analýzu a TDABC (Time Driven Activity Based Costing) pro výpočet nákladů. Práce využívá této metodiky, rozšiřuje jednotlivé případy užití tohoto postupu v praxi a zároveň zachycuje nově vytvořenou část metodiky určenou pro alokaci nákladů s využitím zbývajících procesních a objektových modelů, které dosud nebyly aplikovány pro danou problematiku.V první části práce shrnuje teoretické poznatky a tím vytváří úvod do problematiky podniku, procesní analýzy a manažerského účetnictví. V následující části jsou navržena metodická rozšíření pro alokaci nákladů na nevyužité procesní a objektové modely. Poslední část práce obsahuje samotnou aplikaci daných postupů ve vybraném podniku. Konkrétně se jedná o výstupy procesní analýzy vybrané firmy a nákladových kalkulací. Závěrečná část práce je dále zakončena doporučeními pro případné další aplikace metodiky a zhodnocením daných výstupů.
Vedoucí práce: Oleg Svatoš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses