Komparace severských zemí podle kvality života a ekonomické prosperity - Vondráček, Tomáš (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá komparací severských zemí z ekonomické perspektivy, z hlediska kvality života a s ní souvisejícími indexy. Práce je systematicky rozdělena do tří kapitol. První kapitola vymezuje pojmy „kvalita života“ a „ekonomická prosperita“, zatímco druhá kapitola charakterizuje země patřící do skupiny Severské rady; tedy Finsko, Švédsko, Dánsko, Norsko a Island. Dále jsou v ní uvedeny komparace dle ekonomických, sociálních a demografických ukazatelů a uvedena jsou i alternativní srovnání. Třetí kapitola se věnuje sedmi indexům, které srovnávají země dle kvality života, jejich metodologiím a výsledkům severských zemí. V závěru je uveden nově navržený index – Modern Prosperity Index, který zdůrazňuje inovaci a klíčové faktory prosperity.