Aktuálne zmeny zahraničnej politiky Venezuely v regióne Latinskej Ameriky - Svitačová, Simona (2019)
Táto bakalárska práca sa zaoberá premenou zahraničnej politiky Venezuely v rámci regiónu Latinskej Ameriky. Hlavným cieľom práce je zhodnotiť premenu zahraničnej politiky Venezuely, a to pomocou analýzy jej postavenia v troch latinskoamerických integračných zoskupeniach. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola sa venuje teórii zahraničnej politiky. Kapitola definuje tento pojem a rozoberá nástroje a prostriedky, ktoré sa v štátoch používajú na dosiahnutie rôznych zahraničnopolitických cieľov. V ďalšej kapitole sú tieto teoretické poznatky uplatnené na Venezuelu. Autor predovšetkým kladie dôraz na faktory, ktoré charakterizujú orientáciu jej zahraničnej politiky. Záverečná kapitola potom skúma prepojenie premeny týchto činiteľov s orientáciou na Latinskú Ameriku. Podklad výsledku práce tvorí analýza premeny postavenia Venezuely v regionálnych zoskupeniach ALBA, MERCOSUR a UNASUR.