Otázka skotské nezávislosti v kontextu referenda o vystoupení UK z EU - Matějková, Michaela (2019)
Tato práce se zabývá postojem skotské veřejnosti k vlastní politické nezávislosti na pozadí dvou významných referend odehrávajících se v letech 2014 a 2016. Pomocí analýzy faktorů ovlivňujících voličské preference zjišťuje, jakým způsobem tyto události proměnily vnímání skotského osamostatnění a zaměřuje se na identitární přístup a problematiku evropské tematiky v procesu rozhodování. Mezi hlavní závěry práce patří zjištění, že v průběhu posledních šesti let se změnil přístup Skotů k vnímání vztahů skotské a britské identity, přičemž významnou roli hrály v procesu této změny také ekonomické aspekty.