Aktuální rizika importu zemního plynu do EU a možná řešení - Haňka, Daniel (2019)
Práce se zabývá analýzou potenciálních rizik importu zemního plynu do zemí EU. Otázka dostatečné diverzifikace zdrojů zemního plynu se pro EU stala důležitou od roku 2009, kdy EU čelila odstávce ruského plynu tekoucího skrze Ukrajinu. Práce konkrétně analyzuje aktuální stav LNG terminálů a síť plynovodů vedoucích do EU, především pak zdroje, neboli země ze kterých EU zemní plyn importuje. Součástí práce je simulace odstávek dodávek plynu do zemí EU, pro které představuje odstávka zemního plynu největší riziko z pohledu energetické bezpečnosti. Analyzovány jsou minulé neúspěšné snahy o zvýšení diverzifikace EU v importu zemního plynu a příčiny těchto neúspěchů. Práce nalézá nové potenciální zdroje zemního plynu, které napomohou snížit závislost zemí EU s limitovaným množství zdrojů zemního plynu. Do souvislostí jsou dány geopolitické události doprovázející výstavbu plynovodů do EU, především pak zájmy Ruské federace o udržení pozice hegemona v dodávkách zemního plynu do EU.