Provincie Quebec v mezinárodních vztazích - Strnad, Michal; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Předmětem zkoumání diplomové práce je problematika na pomezí dvou tematických okruhů – paradiplomacie a secese. Práce zkoumá na případové studii provincie Québec význam, rozsah, možnosti a meze substátních zahraničních vztahů v průběhu secesionistických tendencí. Práce identifikuje a analyzuje paradiplomatické aktivity provincie Québec nesoucí separatistický obsah vůči relevantním aktérům mezinárodních vztahů, konkrétně během dvou separatistických období za vlády Parti Québecois (1976-1980 a 1994-1995). Analyzovaná období jsou vymezena od nástupu separatistické vlády k moci do dne konání referenda o nezávislost. Autor si klade především následující otázky: Využily separatistické vlády existujících paradiplomatických kanálů k zajištění zahraniční podpory pro případnou nezávislost (např. ve formě příslibu mezinárodního uznání)? Jaké okolnosti způsobily, že tyto kanály mohly, či naopak nemohly a nebyly využity? Měly zahraniční aktivity Québecu již charakter protodiplomacie hájící zájmy proti Kanadě?
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses