Slovenská zahraničná politika v období vlády Vladimíra Mečiara - Popovcová, Diana (2019)
Práca sa venuje zahraničnej politike Slovenskej republiky v období vlády Vladimíra Mečiara. Vychádza z politickej situácie na Slovensku od procesu rozdelenia federácie cez obdobie vyhlásenia samostatnosti Slovenskej republiky s dôrazom na obdobie rokov 1992 až 1998, keď bol Vladimír Mečiar dvakrát vo funkcii premiéra Slovenskej republiky. Situácia na Slovensku a konkrétny prístup Vladimíra Mečiara k jednotlivým politickým otázkam v danom období mal výrazný dopad na vnímanie Slovenska v zahraničí a následne na vytváranie bilaterálnych vzťahov a možností integrácie Slovenska do európskych a euroatlantických štruktúr. Vzhľadom na mieru vplyvu na vnútornú a zahraničnú politiku Slovenskej republiky sa práca venuje aj osobe Vladimíra Mečiara.