Role výhradního obchodního zástupce v mezinárodním obchodě na příkladu vybrané firmy - Kučera, Jindřich (2019)
Cílem této bakalářské práce s názvem „Role výhradního obchodního zástupce v mezinárodním obchodě na příkladu vybrané firmy“ je ukázat důležitost výhradního obchodního zástupce v mezinárodním obchodě a představit všechny aspekty jeho práce a nasazení do praxe. Pro konkretizaci práce byl jako subjekt zkoumání vybrán výhradní obchodní zástupce nizozemské firmy Amphitec B.V., která vyrábí sací a čistící průmyslová vozidla a dnes je dodává na velké množství trhů po celém světě. V rámci práce je zástupce nejdříve zkoumán po stránce právní, konkrétně v kontextu jeho smluvních vztahů se zastoupenou stranou. Tento vztah je následně pro posouzení efektivity daného případu srovnán se vzorovou smlouvou sestavenou Mezinárodní obchodní komorou. Práce dále zkoumá expanzi firmy na zahraniční trhy, a to především z pohledu interkulturních rozdílů mezi zeměmi, ve kterých působí. Důraz je kladen na rozdíly mezi Nizozemskem, jakožto domovskou zemí firmy, a Českou republikou a Slovenskem, jakožto zeměmi, kde působí prací zkoumaný zástupce. Částí práce je rovněž analýza činností, které obchodní zástupce pro zastoupenou stranu vykonává a za jejichž pomoci dosahuje uzavírání smluv s obchodními partnery. Výstupem práce je fakt upozorňující na důležitost jeho schopnosti překonávání interkulturních a jazykových bariér. Neméně důležitou se v průběhu práce také vyjevila zásoba informací o lokálním trhu, kterými zástupce disponuje, jeho role jakožto komunikačního článku mezi firmou a zákazníkem nebo fakt, že interpersonální komunikace stále ještě hraje důležitou roli nejen v obchodě.