Důsledky zvyšování mzdových nákladů na prohlubování kapitálu v ČR - Halas, Anastasie; Procházková Iliniţchi, Cristina; Žamberský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Práce se zabývá tématem nahrazování práce kapitálem v ČR. Reaguje na výrazné zvyšování mzdových sazeb v ČR od roku 2016 a jeho možné důsledky na prohlubování kapitálu v odvětvích zpracovatelského průmyslu. V teoretické části je zhodnocen trh práce a popsán vývoj produktivity práce a mzdových sazeb ve srovnání se zeměmi Visegrádu i EU jako celku. Kapitola zabývající se faktorem kapitálu hodnotí stav kapitálu a jeho strukturu. Zkoumá charakteristiku investic na českém území a hodnotí efektivitu kapitálu. V praktické části je proveden odhad elasticity substituce práce kapitálem pro 18 odvětví zpracovatelského průmyslu a pro zpracovatelský průmysl jako celek. Text dále předkládá možné důsledky rozdílů elasticity na strukturální změnu v ekonomice.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses