Vývoj transnacionálních korporací a jejich vliv na suverenitu států - Hrubcová, Adéla (2019)
Bakalářská práce propojuje ekonomický pojem transnacionální korporace a pojem politické filozofie, suverenitu státu. Výzkumnou otázkou je, zda má stát svou suverenitu plně zachovanou, či dochází k narušení této suverénní moci. Suverenita prošla od dob představitelů Jeana Bodina, Thomase Hobbese či Jeana Jacquese Rousseaua značným vývojem. Suverenitu současného pojetí definoval v 19. století německý politický filozof Georg Jellinek, za jejíž prvky považoval suverénní moc vnitřní, vnější a schopnost sebeomezení státu. Transnacionální korporace jsou jevem globalizačních procesů zejména 90. let 20. století, kdy se počet mateřských společností a jejich afilací neustále zvyšuje. Velikost TNK se měří zejména prostřednictvím přímých zahraničních investic a indexu transnacionality. Práce se v souvislosti s teoriemi mezinárodních vztahů a jednotlivými vlivy zabývá otázkou vlivu TNK na suverenitu států. Z pohledu mezinárodního práva neexistuje nic, co by suverenitu států mohlo narušit. Naopak z pohledu praktického je možné TNK považovat za jakousi hybnou sílu, a to jak na ekonomickém poli státu, tak i ve sféře politické.