Vývoj transnacionálních korporací a jejich vliv na suverenitu států - Hrubcová, Adéla; Neumann, Pavel, 1956-; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Bakalářská práce propojuje ekonomický pojem transnacionální korporace a pojem politické filozofie, suverenitu státu. Výzkumnou otázkou je, zda má stát svou suverenitu plně zachovanou, či dochází k narušení této suverénní moci. Suverenita prošla od dob představitelů Jeana Bodina, Thomase Hobbese či Jeana Jacquese Rousseaua značným vývojem. Suverenitu současného pojetí definoval v 19. století německý politický filozof Georg Jellinek, za jejíž prvky považoval suverénní moc vnitřní, vnější a schopnost sebeomezení státu. Transnacionální korporace jsou jevem globalizačních procesů zejména 90. let 20. století, kdy se počet mateřských společností a jejich afilací neustále zvyšuje. Velikost TNK se měří zejména prostřednictvím přímých zahraničních investic a indexu transnacionality. Práce se v souvislosti s teoriemi mezinárodních vztahů a jednotlivými vlivy zabývá otázkou vlivu TNK na suverenitu států. Z pohledu mezinárodního práva neexistuje nic, co by suverenitu států mohlo narušit. Naopak z pohledu praktického je možné TNK považovat za jakousi hybnou sílu, a to jak na ekonomickém poli státu, tak i ve sféře politické.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses