Ekonomický význam Arktidy na pozadí geopolitických souvislostí - Daněk, Adam (2019)
Cílem této bakalářské práce je rozbor současného ekonomického významu arktického regionu a na jeho základě vyslovit prognózy potencionálního vývoje této oblasti a jednotlivých ekonomických odvětví. Zkoumání ekonomického významu a hospodářského potencionálu je prováděno na pozadí geopolitických souvislostí vzhledem k faktu, že v dnešní době Arktida představuje jednu z důležitých oblastí světa se vzrůstajícím globálním a geopolitickým významem kvůli globálnímu oteplování. Práce je strukturovaná do tří hlavních kapitol. První kapitola se zaměřuje na vymezení regionu Arktidy z pohledu geografického, přírodního a klimatického. Dále popisuje teoretický základ geopolitiky a je zakončena historickým exkurzem. Druhá kapitola analyzuje současný vliv arktických států a zaměřuje se na důležité komodity, kterými Arktida disponuje. Na konci druhé kapitoly je stanoven rozbor ostatního ekonomického využití, které se v Arktidě nachází. Třetí kapitola navazuje na již zjištěné informace z předchozích kapitol a jsou zde popsány prognózy potencionálního ekonomického využití regionu. Současně se zde autor zamýšlí nad těmito možnými perspektivami.