Mezinárodní obchod Marockého království z hlediska komoditní a teritoriální struktury - Novotná, Pavla (2019)
Maroko, stejně jako většina afrických území, bylo v minulosti pod nadvládou kolonizátorů. Tyto dnes již bývalé kolonie se často vyznačují přetrvávající fixací na bývalé kolonizátory a nedostatečnou komoditní diverzifikací, která skýtá pro rozvojové země hrozbu v podobě externích šoků. Cílem této diplomové práce je zhodnocení trendů v komoditní a teritoriální struktuře v mezinárodním obchodě Maroka mezi roky 1995 a 2016. Výsledky ukazují, že Maroko se úspěšně industrializovalo a přeorientovalo se na vývozy sofistikovanější produkce na úkor produktů primárního sektoru. Klíčovou roli v Marockém exportu hraje automobilový průmysl, ve výrobě automobilů se Maroko stalo jedničkou na africkém kontinentu. I v případě teritoriální struktury pozorujeme tendence vedoucí ke snížení závislosti na evropských trzích. Maroko si dává za cíl posílit South-South spolupráci ať už v rámci afrického kontinentu, či uskupení Mercosur.