Aktuální problémy a budoucnost dánského sociálního státu - Polanský, Marek (2019)
Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat současný stav dánského sociálního státu a pomocí porovnání výhod a nevýhod jeho vlastností a rozboru dalších faktorů tohoto systému zhodnotit jeho celkový přínos. Druhotným cílem práce je následně predikovat budoucí výzvy dánského sociálního systému. První kapitola se zabývá obecným vysvětlením a charakteristikou pojmu „sociální stát“ a jeho historickým vývojem jak ve světě, tak v samotném Dánsku. Druhá kapitola se zaměřuje na důkladnou analýzu současného stavu a zhodnocení makroekonomické rovnováhy a konkurenceschopnosti země. Třetí a poslední kapitola na základě dříve vytvořených analýz vyhodnocuje celkový přínos sociálního státu v Dánsku a poté se soustředí na predikci jeho budoucích výzev a vývoje.