Vliv legislativy Evropské unie na obchod s rybími produkty - Vaculová, Barbora (2019)
Bakalářská práce analyzuje legislativu Evropské unie, která by jakkoliv mohla ovlivnit obchod s rybími produkty Islandu. Rybolov je pro Island a jeho ekonomiku klíčový. Do svého právního systému transponoval evropskou legislativu v rámci Evropského hospodářského prostoru, ale rybolovná politika není zahrnuta. Island s Evropskou unií uzavřel dohodu o rybolovu. Výzkum se soustředí na období od roku 2013 do roku 2018, ale v práci jsou zmíněny také historické události, politické výkyvy a dohody vydané v dřívějších letech. Na základě vypracované teoretické části, která popisuje ekonomický pohled i pohled na rybolovný sektor jak Islandu, tak Evropské unie a jejich společný vztah, je v praktické části rozebrána ústřední otázka: Existuje nějaký vliv legislativy Evropské unie na obchod s rybími produkty Islandu?