Špecifiká investíciií do umeleckých diel - Göblová, Sára (2019)
Bakalárska práca skúma a analyzuje špecifiká spojené s investíciou do umeleckých diel. Je opísaný vývoj investícii do umeleckých diel a fungovanie trh s umeleckými dielami. Ďalej sú charakterizované vlastnosti investícií, ako riziko, výnos, či likvidita a ich správanie sa v súvislosti s umením. Sú predstavené dve dominantné trhy s umením vo svete a porovnané medzi sebou z rôznych hľadísk. Na záver je detailne analyzovaná praktická štúdia dvoch špecifických čŕt, ktoré sa v súvislosti s umeleckými dielami objavujú, sú to death effect a investovanie prostredníctvom fondov, resp. podieloch na dielach.