Právní úprava daní z nezdravých potravin ("sugar tax"/"fat tax") ve vybraných členských státech EU - Doležalová, Lenka (2019)
Cílem této bakalářské práce je posouzení efektivnosti zdanění nezdravých potravin jako jedno z možných řešení zdravotních problémů spojených se špatnou životosprávou. Tento problém je velmi aktuální, neboť stále narůstá počet zdravotních onemocnění, obzvlášť u mladých lidí.Právě ve stravování (a zejména u nápojů) vidí několik států příležitost, jak pomocí fiskálních nástrojů „upravit“ stravovací návyky, způsoby a zvyky obyvatel. Jednotlivé státy vycházejí z předpokladu, že vyšší cena odradí, či přinejmenším značně sníží poptávku po nezdravé stravě. Ne vždy má však zamýšlená daň tentýž účinek.Tato bakalářská práce se snaží rozklíčovat jednotlivé úmysly, zavedení a posléze i dopad daně na obyvatele, tedy zda finální stav odpovídá zamýšleným cílům. Vychází z právních úprav Velké Británie, Maďarska, Dánska a Francie pro analýzu, komparaci a následné posouzení účinnosti daně.Rozpracováno je také téma alternativní cesty k možné osvětě.