Světový obchod se sójou z pohledu USA - Rosová, Tereza; Sankot, Ondřej, 1988-; Havelka, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Cílem práce je vymezení významu sóji jako obchodní komodity a analýza její důležitosti v kontextu mezinárodního obchodu Spojených států amerických, a to z hlediska jak ekonomického, tak i politického. V první části práce je pojednáno o vývoji obchodu se sójou a největších světových producentech. Ve druhé části práce jsou zpracovány informace o zemědělství Spojených států a tamějších farmářích, dále pak analýza významu sóji v zahraniční obchodě USA. Ve třetí kapitole je analyzován obchod se sójou pouze mezi USA a Čínou. Během obchodní války započaté v roce 2018 mezi USA a Čínou se stala sója jednou z komodit, na níž byla uvalená cla, a proto je ve třetí kapitole provedena analýza hodnoty obchodu se sójou mezi těmito dvěma zeměmi a možné politické dopady tohoto ochranného opatření.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses