Obchodní spory mezi EU a USA v rámci WTO - Brejlová, Adéla (2019)
Tato práce se zabývá problematikou řešení sporů EU a USA v rámci Světové obchodní organizace. Cílem práce je vymezení problémů, se kterými se tento mechanismus potýká, a snaha o navržení možných řešení, které by přispěly k zefektivnění procesu řešení sporů. V první kapitole pojednává o jeho vývoji, který je nezbytný pro porozumění dané problematiky. Jedním z nejčastějších předmětů sporu je princip nediskriminace, který je však zároveň jeden ze stavebních kamenů dohod WTO. Práce věnuje pozornost formulaci příslušných ustanovení a pokouší se určit, zda je výčet generálních výjimek z tohoto principu dostačující. Za účelem dedukce závěrů, aplikuje metodu analýzy na vybrané spory.