Vzájemné obchodní vztahy mezi EU a USA - Tomčiak, Petr; Žamberský, Pavel; Števík, Eva Isabelle; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Bakalářská práce Vzájemné obchodní vztahy mezi EU a USA si klade za cíl zhodnotit obchodní vztahy, mezi EU a USA, jejich vývoj a identifikovat aktuální ohrožení obchodních vztahů a jejich možné dopady. První kapitolu věnuje autor charakteristice pozic EU a USA ve světové ekonomice a deskripci vývoje euro-amerických obchodních vztahů v minulém století. V kapitole druhé přistupuje autor k analýze vzájemných obchodních vztahů mezi EU a USA ve třech úrovních. Na úrovni smluvního základu vztahů, analýzy pomocí komparace platebních bilancí a analyzování struktury obchodu se zbožím a službami. Závěrečná kapitola se zabývá aktuálními výzvami v podobě nárůstu protekcionismu vlivem celní politiky Donalda Trumpa a analyzuje možné dopady těchto opatření.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses