Specifika ekonomické devizové expozice v podmínkách české ekonomiky na případové studii české exportní firmy - Dubská, Dominika (2019)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat specifika ekonomické devizové expozice s využitím případové studie české exportní firmy, konktrétně společnosti PETROF, spol.s.r.o., zabývající se výrobou klavírů a pianin, které následně exportuje na zahraniční trhy. Mezi dílčí cíle diplomové práce patří navržení vhodné dlouhodobější strategie řízení ekonomické devizové expozice pro výše zmíněnou společnost, a dále potom zhodnocení závěrů případové studie. Tato diplomová práce je rozdělena do dvou částí, praktické a teoretické. V teoretické části jsou vysvětlena a přiblížena teoretická východiska týkající se kurzového rizika a konceptu devizové expozice včetně stěžejního tématu této práce – ekonomické devizové expozice. V praktické části bude nejdříve popsán konkrétní český podnik, který bude předmětem další analýzy, následně provedena finanční analýza, rozbor tržeb a nákladů, hlavních měnových párů, a demonstrace možnosti měření ekonomické expozice. Na závěr budou na základě provedených analýz navržena opatření vedoucí ke snížení ekonomické expozice pro zkoumanou společnost a provedeno zhodnocení dané případové studie.